EFTERLYSNING: Kvinnliga kompositörer!

För inte så länge sedan bad vi om er hjälp för att skramla fram namn på tjejer under 30 år och som sysslar med att komponera musik.

Nu är det dags igen! Swedish Music Hall of Fame arbetar just nu med en ny utställning, som kommer att lyfta fram producenter och låtskrivare.

Vill du vara med och påverka vilka genier som Swedish Music Hall of Fame skriver in i historien? Tipsa oss om dina viktigaste producenter och låtskrivare på skapelsen AT skap.se, på Twitter eller Facebook under taggen #Skapelsen, så passar vi vidare!

FacebookTwitter

Om svensk musikexport, jämställdhet och glädjedödare – SKAP:s Alfons Karabuda svarar på kritiken mot Skapelsen

Shellback och Max Martin prisas av SKAP, 2012. I bakgrunden en inte fullt lika synlig filmmusikkompositör (manlig). Foto: Anna Rut Fridholm.

Shellback och Max Martin prisas av SKAP, 2012. I bakgrunden en inte fullt lika synlig filmmusikkompositör (manlig). Foto: Anna Rut Fridholm.

261 musikskapare som inte är män. Så många har SKAP:s satsning Skapelsen lyft fram under ett år. Per Gudmundson tycker i Svenska Dagbladet att det är fel, eftersom Max Martin nyligen fick sin tjugoförsta amerikanska listetta.

Gudmundson drar slutsatsen att någon tycker att Max Martin har fel kön. Trots att ingen hävdat det. Utom Gudmundson, som menar att Max Martin är offer för ett ”förment jämställdhetsperspektiv” på modet.

Jag vet inte om Max Martin tycker att det är fel av SKAP att lyfta fram 261 musikskapare som inte råkar vara han. Men jag är ganska säker på att Max Martin inte tycker att han behöver hjälp av SKAP för att synas. Han syns rätt bra på egen hand. Och han är förebild för många unga killar och tjejer – kanske fler killar – som drömmer om en musikkarriär.

Det är Robyn också. Därför gillar vi att lyfta fram henne med. Hon behöver inte heller SKAP:s hjälp. Men vi gör det ändå, därför att lika många unga killar och tjejer – kanske fler tjejer – har henne som förebild när de drömmer om en musikkarriär.

Skapelsen handlar om att lyfta fram andra musikskapare, musiker och artister än män. De som kanske inte syns i musikhistorien. Men också de som faktiskt syns. Vad Skapelsen inte handlar om är att sänka Max Martin. Vi lägger oss faktiskt, tydligen till skillnad från Gudmundson, inte alls i vilket kön han bekänner sig till.

Idag är jag än mer övertygad om att Skapelsen behövs. Skapelsen lyfter fram musikskapare som vi alla lyssnar på idag, musikskapare från igår som glömts bort och musikskapare som aldrig fick synas – exempelvis för att de stod bakom en artist som råkade vara man.

261 musikskapare. Och av dessa noterar Gudmundson bara Robyn. En av de musikskapare som faktiskt inte behöver SKAP:s hjälp för att synas. Ingen av de andra.

Kanske för att de inte drar in tillräckligt stora pengar. Gudmundsons ledare handlar om ”det svenska musikundret” och om musikexporten. Och han har rätt. Där hittar man inte många kvinnor. Men Skapelsen handlar inte om musikundret. Den handlar om musikhistorien.

”Förr var glädjedödarna oroade för rocksångarnas höftrörelser. I dag går de direkt på könet. För dem är exportstatistiken antagligen sorglig läsning. Här är det nämligen befogat att använda ordet upphovsmän, med betoning på slutledet” skriver Gudmundson. Och går ensam direkt på könet när vi pratar musikexport.

En glädjedödare för mig kan vara någon som är nöjd med att allt är som det är. Någon som tycker att musik ska skapas av män, eftersom det tydligen redan är så det går till. Någon som inte är nyfiken på hur musiken skulle se ut om fler än män skapar musik. Om fler unga tjejer – och kanske killar – också får ha Robyn som förebild, utan att en ledarskribent förfasas av Skapelsens höftrörelser.
***
PS.

Läs gärna vad jag skrev om att Max Martin fick regeringens musikexportpris här >>

Eller vad jag skrev om det svenska musikundret och musikexport när SKAP hyllade Max Martin och Shellback för ett par år sedan >>

Alfons Karabuda är ordförande för SKAP.

FacebookTwitter

Kajsa Grytt blir film – i kväll förhandsvisas Ett känsligare universum!

I kväll i Malmö förhandsvisas filmen Ett känsligare universum – en film om Kajsa Grytt. För Skapelsen berättar Lisa Partby med egna ord varför hon ville göra den här filmen, hur arbetet har gått till och om sina personliga, starka band till Kajsa Grytts musik!:

”När jag var sex år gammal hade jag ett kassettband med Televinken på ena sidan och Ebba Grön på den andra. Jag lyssnade på bandet varje dag och älskade Ebbas låt ”Mamma pappa barn” som handlar om ett hyreshus. Så fick jag höra att det fanns ett band som hette Tant Strul och började säga att jag gillade dem. När jag var tio år fick jag min första Tant Strul-skiva av min mamma. Jag blev förvånad, det jag fick höra var inte alls som jag förväntade mig. Jag förstod inte riktigt vad de sjöng om, deras texter handlade om kärlek, ensamhet och vänskap. Jag växte upp med musiken och med nya erfarenheter ökades förståelsen för texterna. De blev viktiga i mitt liv. Jag har lyssnat på Kajsa sedan dess, i olika konstellationer som hon spelat i. När jag läste hennes självbiografi föddes idén att göra ett porträtt, men jag saknade något. Så läste jag att Tant Strul skulle återförenas och då ringde jag upp Kajsa. Det jag blev förvånad över så här i efterhand är att jag trodde att Kajsa och Tant Strul var nydanande på 1980-talet. Men lika mycket uppror som de gjorde då, lika mycket uppror gör de nu, genom att bara vara sig själva. Att vara kvinna över femtio, ha kläder som yngre mest bär och stå på scen och spela rockmusik verkar höra till ovanligheterna. Vi behöver mer sånt.

Filmen handlar till stor del om Kajsas skapande, men också om hennes liv och tankar som privatperson. Jag har velat hitta rum och situationer där hon har varit i nuet, där hon har varit närvarande och nära. Vi har setts och sedan pausat och sedan setts igen. Det har känts viktigt att filmen är i vardagen och livet som det är nu och inte som en retrospektiv berättelse om ett helt liv.

Det är så stor skillnad på att göra musik och att göra film, men det Kajsa och jag har gemensamt är att vi letar efter ställen där det känns lite sårigt något som utmanar oss själva. Vi är båda känsliga och använder oss av det i vårt arbete. Jag kände igen många tankar kring hennes funderingar om skammen och vad den gör med en som människa i förhållande till skapandet. Det stora skillnaderna är tillvägagångssättet. Dokumentärfilm är en sådant långsamt format, det är inte musik på samma sätt.” – Lisa Partby, regissör

Du ser Ett känsligare universum – en film om Kajsa Grytt på Doc Lounge, på Babel i Malmö. Visningen är ett samarbete med SVT:s K Special, där filmen visas senare i vår. Läs mer om evenemanget här.
Kajsa Grytt på Skapelsen

FacebookTwitter

”Hennes soloskiva är 100% fantastisk” – Grrrl Collection om fem favoriter

Emilia Henriksson och Malin Ringsby från Grrrl Collection

Emilia Henriksson och Malin Ringsby från Grrrl Collection

Grrrl Collection är en grym blogg om film, musik, fanzines, D.I.Y. och riot grrrls. Skapelsen kontaktade Emilia Henriksson och Malin Ringsby som ligger bakom projektet och bad dem hylla några sina av hjältar!

Kathleen Hanna
Riot grrrl-rörelsens frontfigur som i över 20 års tid har levererat feministiska anthems i konstellationer som Biknini Kill, Le Tigre och The Julie Ruin är självskriven på en sådan här lista. En förebild, inspiratör och banbrytare. Ett extra slag vill vi slå för hennes oförskämt sällan omtalade soloskiva som hon släppte 1998 under namnet Julie Ruin och som är 100% fantastisk. Här har vi skrivit mer om Kathleen Hanna.
Bikini Kill på Skapelsen
The Julie Ruin på Spotify
Bikini Kill på Spotify

Hanin Elias
Digital hardcore-queen främst känd som en av originalmedlemmarna i Atari Teenage Riot. 1999 lämnade hon ATR och körde vidare som soloartist samt startade det feministiska skivbolaget Fatal Recordings som en reaktion på mansdominansen inom den elektroniska musikscenen. Här har vi skrivit mer om Hanin Elias.
Hanin Elias på Spotify

Tobi Vail
Riot grrrl-hjälte som förtjänar sjukt mycket mer uppmärksamhet! Mest känd är hon som trummis i Bikini kill, men hon var också en av de drivande vid starten av hela riot grrrl-rörelsen och har spelat i band som Frumpies och Spider And The Webs, gjort fanzines, arrangerat Ladyfest, drivit skivbolag… Typ allt! Här har vi skrivit mer om Tobi Vail.
Frumpies på Spotify
Spider And The Webs på Spotify

Grimes
Grimes aka Claire Boucher är en grym producent, musiker, artist och musikvideoregissör. Hon började som så många andra genom att experimentera med synthesizers och samplers hemma på sitt rum. Där växte grymma elektroniska beats fram och snart skapade hon skivan ”Geidi Primes”. Grimes har sedan dess släppt två skivor till, ”Halfaxa” och ”Visions”. Fun fact är att Grimes gör grym merch som vi har skrivit om här.
Grimes på Spotify

Oil My Member
Oil My Member eller Emma Linnea Näslund som hon heter är ny för oss, Emilia träffade henne då hon spelade med Twiggy Frostbite i Gävle. Hon har nyligen släppt EP:n ”Birthday Session” och tipsade om skivan på en liten lapp som Emilia fick med sig hem. Klockrent sätt att nätverka på tycker vi. En blandning av PJ Harveys avskalade sound och Björks mäktiga röst är en beskrivning som ligger nära till hands. Henne vill vi höra mer av!
Oil My Member på Spotify

Grrrl Collection har som mål att göra en webbserie om riot grrrls med avstamp i New York. Läs mer, och stöd deras crowdfunding-kampanj här!
Här hittar du Grrrl Collection.

FacebookTwitter

Rebecka Hedström leder vokala samtal

Rebecka Hedström kommer under våren samtala med bland andra Jennie Abrahamsson, Shima Niavarani och Sarah Riedel.

Rebecka Hedström kommer under våren samtala med bland andra Jennie Abrahamsson, Shima Niavarani och Sarah Riedel.


I kväll 12 februari arrangeras första konserten i Kulturhuset i Stockholms nya serie Vokalt. Sarah Riedel är premiärartisten, och i anslutning till spelningarna kommer Skaparnas Rebecka Hedström att leda samtal med dem som just har stått på scen. Skapandet och den kreativa processen kommer självklart att ha en viktig plats i dessa snack, precis som i vår podd! Här berättar Rebecka lite mer, och passar även på att skvallra om vad som är på gång med Skaparna:

Vad är Vokalt egentligen?
Vokalt är en serie konserter som fokuserar på rösten som instrument. Sarah Riedel som är musikchef och artist in residence har gjort urvalet av artister. Hon är också först ut att stå på scen.

Vilka artister kommer du snacka med?
Bland de bokade finns bland andra Jennie Abrahamsson, Shima Niavarani, Lena Willemark & Lyöstraini. All information om Vokalt finns HÄR, för den som blir nyfiken.

Vad händer med podden då?
Just nu håller vi på för fullt och spelar in säsong två av Skaparna. De första avsnitten rullar ut i början av mars. Vi ser mycket fram emot det!

Läs mer om Vokalt!
Lyssna i kapp säsong ett av Skaparna inför premiären av säsong två!

FacebookTwitter

Det franska kvinnohatet

Lisa Angell Foto: Eurovoix

Lisa Angell Foto: Eurovoix

Inte vem som helst får stå stå på scen, ta plats och bli hyllad i Frankrike. Lisa Angell kommer att representera landet i Eurovision Song Contest i vår. Det är inte alla nöjda med:

I tv, på internet och i sociala medier anklagas Lisa Angell för att vara både för rund och för gammal.
“Äckligt val”, rasar tv-stjärnan Enora Malagré på privata kanalen D8.
“Vi kommer att bli sist med en tjock gammal hagga som Lisa”, säger parisaren Christophe i radio.
”Lisa blir årets miljöförstöring i Eurovision”, skriver Pascal på sajten eurovision-quotidien.com

Läs hela Aftonbladets artikel, där #Skapelsen tycker att de borde vågat kalla bemötandet av Lisa för dess rätta namn: kvinnohat. Och glöm inte att rösta på Lisas låt ”N’oubliez Pas” i finalen!

FacebookTwitter

SKAPELSENS SKIVTIPS!

Femtastic + Dam Dutchess = FAM! Foto: Femtastic

Femtastic + Dam Dutchess = FAM! Foto: Femtastic

Äntligen är den här: Femtastics och Dam Dutchess gemensamma skiva. De båda musikkollektiven från Sverige respektive Holland har mötts med målsättningen att bygga broar och låta stilar kollidera. Resultatet kan du höra på albumet ”FAM FIRST”, nu på Spotify!

Läs mer om FAM-samarbetet här.

FacebookTwitter

Inte ens Björk slipper…

Björk Foto: Ginamarr/Creative Commons

Björk Foto: Ginamarr/Creative Commons

Dagens lästips kommer från Pitchfork, där Björk berättar om hur orättvist musikbranschen kan behandla kvinnliga skapare, till och med så oantastliga sådana som hon själv:

”I did 80% of the beats on Vespertine and it took me three years to work on that album, because it was all microbeats—it was like doing a huge embroidery piece. Matmos came in the last two weeks and added percussion on top of the songs, but they didn’t do any of the main parts, and they are credited everywhere as having done the whole album.”

Läs hela artikeln HÄR!

Lyssna på klassiska ”Vespertine” på Spotify.

FacebookTwitter

”Min dotter har smeknamnet ”Lilla Noonie” – P3 Guld-hjälten Karin Gunnarsson om fem favoriter

Karin Gunnarsson

Karin Gunnarsson

P3 Guld-galan är lite extra bra i år. Tove Lo, Silvana Imam, Little Jinder, Linnea Olsson, Say Lou Lou och många fler enormt strålande artister kommer att förgylla prisutdelningen där kvinnliga skapare har rekordstor chans att kamma hem priser. En av hjärnorna bakom det imponerande artistuppbådet på scenen är Karin Gunnarsson. Här bjuder hon dig på fem egna musikaliska hjältar!

Cherrie
”För att ”Intro” var en av förra årets bästa låtar och i år följer hon upp det med mer material. Den drömska, molliga tonen, de direkta texterna och känslan! Jag blir helt förhäxad. Cherrie gör den bästa svenska R&B:n, på svenska, 2015.”
Cherrie på Spotify

Laleh
”Jag tycker att Laleh är så jävla mäktig! Så imponerad av hennes målmedvetenhet och kreativitet. Hon har verkligen gjort allt, helt själv från första början. Det hon inte kunde i den musikaliska processen, lärde hon sig.”
Laleh på Spotify
Laleh på Skapelsen

Noonie Bao
”För att Jonna är en grym låtskrivare både till sig själv och till andra.
Som Noonie Bao skapar hon fantastisk popmusik, musikaliska världar som kan bli precis hur stora som helst. Lyssnade så mycket på hennes debut, ”I am Noonie Bao”, så att min dotter som föddes i samma veva har smeknamnet ”Lilla Noonie”.”
Noonie Bao på Spotify
Noonie Bao på Skapelsen

Silvana Imam
”För hennes kompromisslöshet och kamp. Hennes musik får mig att vilja ta sönder saker, göra om, göra nytt.
Hon är också det bästa som hänt den svenska livescenen på år och dar.”
Silvana Imam på Spotify
Silvana Imam på Skapelsen

Tove Lo
”För att hon gör musik som är dekadent, brutal, snygg, sann, hittig och deppig på samma gång. ”Queen of the Clouds” är bara början.
Tove är en superstjärna, urgullig dessutom, och hennes tredjeplats på Billbord var ingen slump.”
Tove Lo på Spotify

Missa inte P3 Guld i morgon lördag 17 januari, 20.00 i P3 och 21.00 i SVT.

FacebookTwitter

Fullt med gubbar i historieböckerna

Paret Bach jammar Bild: Johann Sigismund Scholze/Creative Commons

Anna Magdalena Bach är inte hälften så känd som hennes kille Johann Sebastian, trots att hon sannolikt skrev stora delar av hans musik. Bild: Johann Sigismund Scholze/Creative Commons

I dag presenterar DN en granskning av jämställdheten i svenska läroböcker. Bara 13 % av personerna som omnämns i de vanligaste skolböckerna är kvinnor. Skapelsen gissar att förhållandet är minst det samma vad det kommer till musikhistorieundervisningen, och applåderar DN:s initiativ!

Läs hela granskningen här!

FacebookTwitter
Back to top