Skaparna #20 Maxida Märak

Maxida Märak är rapparen som inte drar sig för att ta ställning. Med halva livet i Stockholm och andra halvan i Jokkmokk har hon testat allt från bluegrass till skådespeleri. Men det är med hiphop med stadiga rötter i samisk kultur hon kommer att få sitt stora genombrott 2015, tro oss när vi säger det!

I Skaparna hör du Maxida snacka om att använda musiken som politiskt verktyg, om sin inneboende aktivist och om att som artist våga ställa krav och veta sitt värde.

Här finns Skaparna på Itunes.

Här hittar du Maxida Märak på Spotify.

FacebookTwitter

Skaparna #19 Dolores Haze

I Skaparna #19 möter du ett band som åtminstone utifrån sett ser ut att leva rockmyten. Dolores Haze spelar rock och både låter och ser ut som inga andra just nu.

Hur de hittade rocken, och hur mycket kuk det egentligen är i den 2015, hör du Saga och Tyra från Dolores Haze snacka om i veckans avsnitt. De bjuder även på tips om hur en kan göra för att som representant för en minoritet i en genre undvika att bli bokad som mångfaldsalibi och på sina mest utvecklade fantasier om framtida liveshower.

Här finns Skaparna på Itunes.

Här hittar du Dolores Haze på Spotify.

Och glöm inte kolla in deras blogg här på rodeo.net!

FacebookTwitter

Skaparna #18 Lisa Ajax

Tv-program som X factor å idol har i mer än 10 år nu försörjt sverige med nya popstjärnor, och det mesta tyder på att musikbranschen även i framtiden kommer att vilja kunna åtminstoen delvis fortsätta förlita sig på den här typen av offentliga artistfabriker.

Lisa Ajax vann senaste säsongen av Idol. När hon gästar Skaparna får du veta vad som händer efter tv-showen. Hur Går det till att bygga en karriär när sändningen är slut? Om det, och om Lisas stora kärlek till Nicki Minaj, hör du i Skaparna #18.

Här finns Skaparna på Itunes.

Här hittar du Lisa Ajax på Spotify.

FacebookTwitter

Skaparna #17 Bella Boo

Vart är den svenska klubbscenen på väg? Hur mycket ockuperas dj-båsen och studiorna fortfarande av en viss typ av ganska likadana killar? Och hur har det breda genombrottet för EDM-artister som Avicii och SHM påverkat livescenen? Måste den breda musik- och konsertindustrin anpassa sig efter dj-kulturen nu?

När dj:n, producenten och skivbolagspersonen Bella Boo gästar Skaparna blir det snack om framtiden för det hon älskar allra mest: dansmusiken. Du får dessutom veta mer om hennes egna planer och drömmar, både för dj-karriären och för den egna musiken.

Här finns Skaparna på Itunes.

Bella Boo har gjort en spellista på Spotify med några av de musiker som inspirerat och format henne genom åren. Lyssna här!

FacebookTwitter

Skaparna Pheeyownah #16

Pheeyownah är musiker, producent, dansare, skivbolag, pr-person och precis allt annat som ett modernt artisteri kräver, i en och samma person. Hennes EP ”Under The Dock” som kom ut i fjol var produkten av ett hängivet soloarbete, där Pheeyownahs lärare i musikproduktion var youtube.

När hon gästar Skaparna berättar hon bland annat om hur det går till att ta kontroll över sitt eget skapande, om hur hon har gjort för att hitta sina lyssnare och om vad ett ”urbant skogsrå” egentligen är.

Här finns Skaparna på Itunes.

Pheeyownah har gjort en spellista på Spotify med några få av hennes moderna musikfaoriter. Lyssna här!

FacebookTwitter

Skaparna #15 Silvana Imam

När Silvana Imam slog igenom 2014 var det som om hon representerade en helt ny art av svenska rapartister. Hennes framgångar tänjer på gränserna för vad hiphop kan vara och för vilken typ av person som tillåts framföra den. Nu satsar hon på att nå ännu längre. Silvana Imam ska just lanseras i USA.

Hör Silvana berätta om framtiden, om hur det är att i vuxen ålder plötsligt bli en förebild och om hur hennes fans är en ovärderlig inspiration vad det kommer till vilka ämnen hon väljer att skriva om.

Här finns Skaparna på Itunes.

Lyssna på en spellista med Silvana Imam på Spotify.

FacebookTwitter

Skaparna #14 Britta Byström

Hur låter framtidens klassiska musik? Det ska Skaparna tillsammans med veckans gäst försöka reda ut. Hon heter Britta Byström, har ännu inte fyllt 40 år men är redan en av Sveriges allra mest hyllade tonsättare. Hennes verk ”Invisible Cities” nominerades tidigare i år till en grammis i kategorin Årets klassiska och hennes kompositioner spelas regelbundet av orkestrar såväl i Sverige som internationellt.

Hur gör en klassisk musik i en modern värld? Hur skiljer sig det som skapas i dag från det som skapades förr? Det och mycket annat funderar Britta Byström kring när hon gästar Skaparna.
Här finns Skaparna på Itunes.

Lyssna på en spellista med alla Britta Byströms kompositioner som finns på Spotify.

FacebookTwitter

Skaparna #13 Zhala

I trettonde avsnittet av Skaparna möter du tjejen som ofta beskrivs som ”framtidens stora svenska popstjärna”. I flera år nu har det snackats om Zhala, men det var först när Robyn skrev kontrakt med henne som den första andra artisten på Konichiwa Records som hajpen verkligen tog fart, både i Sverige och internationellt.

Nu släpps Zhalas debutalbum i maj, och självklart snackar hon massor om det i Skaparna. Du får dessutom höra hennes tankar kring popmusikaliskt klassförakt, konstens möte med musiken och vad en aerobisk lambada egentligen är.

Här finns Skaparna på Itunes.

Lyssna på Zhala på Spotify.

FacebookTwitter

Skaparna #12 Sara Parkman

Sara Parkman är folkmusiker, feminist och aktivist. I hennes skapande är allt sammanlänkat, och genom att ifrågasätta och vända och vrida på historien bidrar hon genom sitt arbete i dag till en annan framtid i morgon.

I Skaparna hör du Sara berätta om hur hon fann folkmusiken, om gammal mansromantik och traditionalism, men också om folkmusiker mot främlingsfientlighet och hur de jobbar för att säkra så att nationalistiska krafter inte lyckas kidnappa en musik som i grunden är allas.

Här finns Skaparna på Itunes.

Blev du nyfiken på folkmusik och vill lära dig mer? Sara Parkman har satt ihop en kanonbra grundkurs! Lyssna i Spotify.

FacebookTwitter

Skaparna #11 Ji Nilsson

I premiären av Skaparnas andra säsong möter du en producent, låtskrivare och artist som befinner sig mitt uppe i den alltmer globaliserade musikvärlden. När fram tills dess ganska okända Ji Nilsson i höstas plötsligt hamnade på hela internets radar på grund av att en av hennes sedan långt tidigare släppta låtar påminde märkligt mycket om Gwen Stefanis nya singel fick hon inblick i den växande internationella låtskrivarkarusellen.

Med Skaparna snackar Ji om #gwengate, om hur pophits blir till – men också om sin egen, spirande artistkarriär.

Här finns Skaparna på Itunes.

Blev du nyfiken på musiken som det snackades om i programmet. Lyssna på den på Spotify

FacebookTwitter
Back to top