Se hit! Här finns musikbranschens mäktigaste kvinnor!

Alltfler kvinnor har makt över musiken du lyssnar på. Foto Frédéric Poirot

Alltfler kvinnor har makt över musiken du lyssnar på. Foto Frédéric Poirot

För den som är på jakt efter riktiga musikexperter till paneler, debatter, intervjuer eller annat har Musikindustrin nu gjort årets goda gärning! Här hittar du branschens 30 allra mäktigaste kvinnor – självklart med Skapelsens egen Lina Thomsgård i toppskiktet!

Läs hela listan här!

FacebookTwitter

Inte ens Björk slipper…

Björk Foto: Ginamarr/Creative Commons

Björk Foto: Ginamarr/Creative Commons

Dagens lästips kommer från Pitchfork, där Björk berättar om hur orättvist musikbranschen kan behandla kvinnliga skapare, till och med så oantastliga sådana som hon själv:

”I did 80% of the beats on Vespertine and it took me three years to work on that album, because it was all microbeats—it was like doing a huge embroidery piece. Matmos came in the last two weeks and added percussion on top of the songs, but they didn’t do any of the main parts, and they are credited everywhere as having done the whole album.”

Läs hela artikeln HÄR!

Lyssna på klassiska ”Vespertine” på Spotify.

FacebookTwitter

Fullt med gubbar i historieböckerna

Paret Bach jammar Bild: Johann Sigismund Scholze/Creative Commons

Anna Magdalena Bach är inte hälften så känd som hennes kille Johann Sebastian, trots att hon sannolikt skrev stora delar av hans musik. Bild: Johann Sigismund Scholze/Creative Commons

I dag presenterar DN en granskning av jämställdheten i svenska läroböcker. Bara 13 % av personerna som omnämns i de vanligaste skolböckerna är kvinnor. Skapelsen gissar att förhållandet är minst det samma vad det kommer till musikhistorieundervisningen, och applåderar DN:s initiativ!

Läs hela granskningen här!

FacebookTwitter

5 steg mot jämställda festivaler

Så mycket mysigare med jämställt Foto: Magdalena/Creative Commons

Så mycket mysigare med jämställt Foto: Magdalena/Creative Commons

När vi den senaste tiden fått reda på att 9 av 10 akter på Europas hiphop- och reggaefestivaler är män, och att branschens lösning på problemet är att ”titta på det” tyckte vi det var dags att någon vände sig till de verkliga experterna. Varsågod, föreningen Jämställd Festival ger dig, via Kristina Wicksell, 5 steg mot jämställda festivaler:

  • Se ditt eget ansvar

Alla i musikbranschen måste ta sitt ansvar och sluta skylla ifrån sig. Problemet genomsyrar hela branschen (och samhället) och måste således jobbas med i alla rum – såväl hemma, på musikskolor och i studieförbund som i bokningsbolagen och på festivalerna.

  • Se över helheten

Lyckas inte er festival boka en lineup med jämn könsfördelning så kan ni ändå se över hur ni väljer att framställa personer som inte är män. Ni kan till exempel lyfta upp förebilder som inte är män på affischerna och låta dem headlinea eller ge de kvinnodominerade akterna bra speltider och stora scener.

  • Påverka arrangörerna

Om du ska på festival, önska akter som består av andra än män! Ofta använder sig festivaler och andra arrangörer av argumentet att det inte finns något intresse för en jämställd festivalscen, att de män som idag alltid får utrymme är de som önskas. Motbevisa dem!

  • Visa solidaritet

Är du musiker och tillhör en privilegierad grupp (t.ex. män) kan du hjälpa dina underrepresenterade kollegor genom att lyfta dem, stötta dem och dem plats. Kräv av de som bokar dig att de arbetar med jämställdhet och representation.

  • Ta hjälp

Sist men inte minst: det finns hur mycket information, kompetens, tips och hjälpmedel som helst för att arbeta inkluderande och jämställt. Utnyttja den! Om ni tänker arrangera någonting men inte vet hur ni ska börja, be om hjälp!

 

Här kan du läsa mer om föreningen Jämställd Festival.

FacebookTwitter

”Utan Kraa hade jag inte kunnat någonting om musik” – Sara Parkman om fem favoriter

Sara Parkman Foto: Ida Nordung

Sara Parkman Foto: Ida Nordung

Vi bad genomcoola folkmusikern, feministen, aktivisten, journalisten Sara Parkman skriva in fem favoritskapare i musikhistorien. Här är hennes hjältar!

Marie Selander
”När jag var 20 år träffade jag för första gången en kvinna 60+ som fortfarande var musiker och det var lyckligtvis Marie <3 Hon har gjort allt i svensk modern musikhistoria: sjungit folk, jazz, impro, inspirerat, varit lärare och dessutom skrivit en bok om brudar och musikhistoria. Levande legendar!!!" Marie Selander på Spotify
Marie Selander på Skapelsen

Hildegard Von Bingen
”1000 år gammal nunna, geni, chef, mystiker, kompositör. Alla goda ting i samma kropp. Otroligt vacker och fascinerande musik.”
Hildegard Von Bingen på Spotiy

Kraa
”Ångermanlands bästa band genom tiderna!!! Banbrytande folkdiskorock med systerskap inbroderat i strängar av guld. Utan Kraa hade jag inte kunnat någonting om musik, vänskap och kollektiva processer. Amen.”
Kraa på www

Lena Willemark
”För att hon visar att rösten är ett instrument som går att bända på alla vis och att tradition är i nuet. Ibland vackert så en får gåshud, ibland så fulfint att en blir alldeles lycklig. Lena är bäst!”
Lena Willemark på Spotify

Pauline Oliveros
”Maffig, mäktig, feministisk tänkare. Tonsättarpionjär som 1970 skrev det fantastiska stycket ”To Valerie Solanas and Marilyn Monroe in recognition of their desperation”. Radikal hjältinna.”
Pauline Oliveros på Spotify

FacebookTwitter

Ett litet tips till dig som tänker att det inte spelar roll vem som står på scenen

Skapelsen <3 Popkollo Foto: Press Skapelsen <3 Popkollo Foto: Press[/caption] "Några av de viktigaste sakerna för att kunna utveckla ett intresse är: - förebilder, att inspireras av, forma drömmar utifrån och identifiera sig med, - en arena som inte begränsar ens kreativitet, där en kan känna trygghet och få uppmuntran att skapa utifrån sina egna idéer, - och, inte minst, ett sammanhang där en kan skapa och utvecklas tillsammans med andra. Dessa tre grundstenar är utgångspunkten i Popkollo. Vi vill att det ska finnas fler arenor, förebilder och sammanhang som gör att unga, oavsett kön, förmåga och förutsättningar har möjlighet att utveckla sitt musikintresse och bli musiker, artister, låtskrivare och producenter." - Hanna Rothelius, Popkollo. Läs mer om Popkollo och vad de har på gång nära dig på deras hemsida!

FacebookTwitter

Ett litet tips till dig som tycker att nästa generation kan fixa jämställdheten

Ska nästa generation fixa jämställdheten? Foto: Tv3/Johnny Wohlin

Ska nästa generation fixa jämställdheten? Foto: Tv3/Johnny Wohlin

”Tanken grundar sig i antagandet att jämställdhet är något som ska genomföras av nästa generations utövare och makthavare, som antas vara mer lämpade för genusfrågor. Tyvärr finns ingen forskning som entydigt visar att nya utövare är mer jämställda än redan etablerade, tvärtom tenderar nya aktörer på ett fält överdriva de koder och värderingar som redan är verksamma på fältet.

Är kulturen ojämställd, finns risken att nästa generation gör den än mer så. Synsättet osynliggör också det medvetna jämställdhetsarbete som bedrivits av nu verksamma generationer för att förändra maktförhållanden. Jämställdhet uppnås inte av sig självt, utan kräver medvetna strategier och metoder, inte bara av en generation utan av flera.”

– Svar på tal ur rapporten Bland förebilder och föreställningar – jämställdhetsarbete på kulturområdet, från Myndigheten för kulturanalys

FacebookTwitter

Ett litet tips till dig som är journalist och bara intervjuar killar

Anna Charlotta Gunnarsson är programledare för Pop och politik Foto:UR

Anna Charlotta Gunnarsson är programledare för Pop och politik Foto:UR

”En del journalister har för sig att det är svårt att få tag på intervjuobjekt som är tjejer. Intressant nog har serien Pop och politik aldrig haft det problemet, för vi jobbar efter en magisk formel. Den har i all sin enkelhet fungerat utmärkt sedan starten 2008, alltid renderat aha-upplevelser och ibland också påverkat artister så till den milda grad att de plötsligt börjat betrakta sig själva som oerhört politiska. Den magiska formeln är: 50/50.

Redaktionen har inte jämställdhet som mål, utan som krav. Det vill säga, vi har bestämt oss, ger inte upp what so ever; om vi har ”råkat” bokat nio killar måste vi hitta nio tjejer, även om det innebär att vi måste slå knut på oss själva för att komma i hamn. Främst handlar det om att trixa runt sina egna fördomar (men också andras). Lirka, jobba metodiskt och målmedvetet, aldrig ge upp. Inte skylla på andra. Inte tro att det löser sig själv. Vara medvetna om att ansvaret vilar på oss.

Tack vare den magiska formeln har vi sjukt mycket roligare på jobbet. Tuffa utmaningar stimulerar, ingen ligger på latsidan, alla gräver och gräver, hittar oavbrutet nya sidospår och vinklar, och eftersom vi väljer bort självklara personer som varenda kotte kopplar ihop med ett ämne blir programmen sällan förutsägbara. Fyra år i rad har nu Pop och politik varit nominerat till Stora Radiopriset i kategorin Årets Musik (ett år vann vi) och med tanke på hur många program som årligen görs om musik i Sverige är det ju ganska mäktigt.

Det enda kruxet med formeln är att när vi väl har fått upp ångan börjar det gå för bra. Nuförtiden hittar vi alltid fler tjejer än killar, sommaren 2014 var exempelvis fördelningen 75 % kvinnor och 25 % män. Inte det minsta jämställt. Emellertid har vi inte så dåligt samvete, eftersom vi har några års musikhistorisk obalans att ta igen.”

– Anna Charlotta Gunnarsson, musikjournalist, författare – och snille!

FacebookTwitter

Ett litet tips om du tycker att jämställdhet diskriminerar män

Sonic Youth Creative Commons

I Sonic Youth låter alla lika mycket, oavsett kön. Foto: Creative Commons

”Att jämställdhet innebär diskriminering av män grundar sig på uppfattningen att den rådande könsmaktsordningen är naturlig eller oproblematisk, vilket innebär att jämställdhetsreformer ger kvinnor oförtjänta fördelar.

Ett alternativt sätt att se det är att jämställdhetssatsningar är ett led i att avskaffa den könsdiskriminering som pågår överallt i samhället, också på kulturens område.”

– Svar på tal ur rapporten Bland förebilder och föreställningar – jämställdhetsarbete på kulturområdet, från Myndigheten för kulturanalys

FacebookTwitter

Ett litet tips för mer jämställd musik i radio

Tina Mehrafzoon Foto: Martina Holmberg

Tina Mehrafzoon Foto: Martina Holmberg

”Att lägga en musiktimme med varannan kvinnodominerad akt är ju inte svårt idag, det tycker inte jag i alla fall. Men mitt bästa tips för någon som har svårt med vågskålen är att faktiskt sätta som regel att tänka 50/50. Rättvisa, inkvotering… Kalla det vad tusan du vill för att motivera det. Regeln kommer bidra till att du SER och HÖR mer av det som du saknar.

Ett annat tips är att våga fråga om hjälp och tips från andra! Likna det vid mun-mot-mun metod, i bästa fall får du en redig vindpust som ger dig lite liv och perspektiv. I värsta fall bekräftas något du redan vet = egoboost. Win-win!”

– Tina Mehrafzoon, programledare för Musikguiden i P3

FacebookTwitter
Back to top